Langdurige gewrichtsklachten (onder andere reumatische Artritis, Artrose, Bechterew, Artritis psoriatica)
In Nederland hebben bijna 2 miljoen mensen dagelijks klachten aan hun gewrichten zoals pijn, stijfheid en vermoeidheid. Meer dan de helft van deze groep mensen heeft Artrose, ook wel gewrichtsslijtage genoemd. Daarnaast hebben meer dan 400.000 mensen ontstekingsreuma en meer dan 200.000 mensen wekedelenreuma. Maar ook gewrichtsaandoeningen als jicht en de ziekte van Bechterew komen veel voor. Van alle mensen met gewrichtspijnen is ongeveer 60% jonger dan 65 jaar.
Bij de behandeling van chronische gewrichtsklachten staat de pijn meestal op de voorgrond. Maar daarnaast zijn voor patiënten vaak ook eventuele bewegingsbeperkingen, stijfheid, zwelling, roodheid en/of het niet meer normaal kunnen werken, vervelende kanten van de aandoening.
Soms zorgt de pijn voor een negatieve spiraal
Mensen met chronische gewrichtsklanten bezoeken in de eerste jaren na de diagnose vaak meerdere verschillende soorten zorgverleners in hun zoektocht naar verlichting van de pijn en omgaan met een veranderd lichaam. Niet bij iedereen levert dat resultaat op. Dat komt omdat de pijn vaak chronisch is geworden door een combinatie van factoren. Lichaam, gevoel, gedachten, gedrag en soms ook de directe omgeving zijn negatief op elkaar gaan reageren.
Door langdurige pijn gaan veel mensen minder bewegen. Met een averechts effect. Want een afnemende conditie en belastbaarheid verergert de pijn juist. De arm of schouder gebruiken kost moeite. Dat zorgt voor minder zin om deze te gebruiken. Op een gegeven moment houdt de pijn zo zichzelf in stand en wordt constant en chronisch. Vaak met als gevolg een negatieve invloed op werk en leven.
Doorbraak met een gecombineerde behandeling
Heeft u ook al meerdere therapieën geprobeerd die niet het gehoopte verbetering gaven? Wellicht kunnen wij u wél helpen bij het doorbreken van de negatieve spiraal die is ontstaan. Uit onze ervaring blijkt namelijk dat een zogeheten interdisciplinair behandelplan waarin tegelijkertijd meerdere aspecten worden aangepakt, werkt.
Onze revalidatiearts omschrijft in dit plan een traject op maat dat de neergaande trend kan doorbreken. Het plan wordt uitgevoerd in samenwerking met een fysiotherapeut, psycholoog, ergotherapeut en eventueel maatschappelijk werk. De revalidatiearts overziet de samenwerking en helpt bij het vinden van een nieuwe weg. Trainen, oefenen, praten, analyseren en proberen, blijkt voor veel van onze cliënten een plezierige manier van werken die motiveert. En een manier die nieuwe energie geeft op de weg terug naar een leven waarin niet langer de pijn maar uzelf weer de regie over uw leven heeft.
Wat kan Revalide voor u betekenen?
Als specialist op het gebied van chronische pijn bespreken we graag met u of ons behandelteam ook u kan helpen. Wilt u eerst meer weten over onze behandeltrajecten, tarieven en vergoedingen? Dat vindt u op onze pagina met cliëntinformatie.
Twijfelt u of u bij Revalide op de goede plek bent, of wilt u telefonisch overleggen met een van onze casemanagers? Neemt u gerust contact met ons op!